Blog
Kennis over menstruatie: Op Wereld Menstruatiedag 2024 lanceerde de Universiteit van Nederland in samenwerking met de Universiteit Utrecht de tweedelige podcast ‘Bloody Science’. In deze serie duiken onderzoekers in de wereld van menstruatie en hormonale cycli en onthullen ze waarom er nog steeds zoveel onbekend is over dit onderwerp dat bijna de helft van de wereldbevolking direct beïnvloedt.

Aflevering 1: Hoe de cyclus je hersenen continu verandert, kennis over menstruatie.
In de eerste aflevering legt Anne Marieke Doornweerd uit hoe de menstruatiecyclus invloed heeft op onze hersenen en mentale gezondheid. Wist je dat bepaalde delen van de hersenen, vooral die te maken hebben met emoties en geheugen, veranderen tijdens de cyclus? Voor sommige vrouwen zijn de weken voor hun menstruatie zo zwaar dat ze zich depressief voelen of zelfs aan zelfmoord denken.
Aflevering 2: Hoe beïnvloedt de pil je (vriendins) emoties?
De tweede aflevering vertelt Lotte Gerritsen, universitair hoofddocent klinische psychologie over de anticonceptiepil. Hoewel de pil wordt gezien als een van de belangrijkste uitvindingen van de 20e eeuw, stoppen steeds meer jonge vrouwen in Nederland ermee. Ze doen dit vanwege klachten, zoals lichamelijke problemen of veranderingen in hun stemming. Gerritsen legt uit wat de wetenschap zegt over hoe de pil je emoties kan beïnvloeden.
Waarom is deze podcast belangrijk?
Menstruatie en hormonale cycli zijn een belangrijk deel van het leven van miljarden mensen, maar we weten er nog steeds te weinig over. ‘Bloody Science’ wil hier iets aan doen door wetenschappelijke kennis simpel en duidelijk te maken. De serie laat zien waarom het belangrijk is om meer onderzoek te doen en open te praten over menstruatie en hormonen.

Ben je benieuwd naar deze podcast?
Kijk voor meer informatie op https://www.uu.nl/nieuws/podcast-bloody-science-waarom-we-nog-zo-weinig-weten-over-menstruatie
Geef een reactie